Gena APOL1 crește riscul de boală renală la afro -americanii cu diabet?

Gena APOL1 crește riscul de boală renală la afro -americanii cu diabet?

Toată lumea poartă gena apolipoproteină L1 (APOL1). Cu toate acestea, numai persoanele cu strămoși africani moștenesc anumite variante genetice.

Aceste variante pot crește riscul de mai multe afecțiuni de sănătate, inclusiv anumite boli renale. Nu există dovezi că acestea se adaugă la riscul de boală a rinichilor la persoanele afro -americane cu diabet, cunoscute sub numele de boală renală diabetică. Cu toate acestea, pot accelera progresia bolii renale.

Acest articol discută gena APOL1 și efectul său asupra persoanelor afro -americane cu boală renală. De asemenea, revizuiește cele mai recente cercetări privind terapii vizate.

Care este gena APOL1?

APOL1 este una dintre cele șase gene APOL de pe cromozomul 22. Toată lumea moștenește una de la fiecare părinte. În timpul evoluției, gena s -a dezvoltat pentru a proteja oamenii împotriva paraziților tripanosomi.

oamenii de știință au identificat două variante de risc renal APOL1 în 2010, care sunt cunoscute sub numele de G1 și G2. Aceste variante s-au dezvoltat în Africa sub-sahariană pentru a oferi o protecție suplimentară împotriva parazitului tripanosom care provoacă boală de somn african. Prin urmare, oamenii de știință au identificat doar aceste variante la indivizii cu strămoși africani.

având două variante de risc crește riscul de boli renale. Se estimează că 13% dintre afro -americanii din Statele Unite au genotipul cu risc ridicat.

Cum se agravează variantele APOL1 boala renală?

Variantele genei APOL1 pot provoca deteriorare anumitor celule din rinichi.

Rata bolii renale severe este mai mare în rândul indivizilor negri decât în ​​rândul celor mai multe grupuri etnice și rasiale. Cercetările sugerează că aceste variante joacă un rol important în această disparitate, reprezentând aproape 70% din excesul de risc de boală renală la afro -americanii.

glomeruloscleroza segmentară focală (FSG) este o boală care implică cicatrizarea celei rinichi. O variantă de risc ridicat este prezentă la aproximativ 75% dintre persoanele negre cu FSG.

Diabetică și finală boala renală a rinichilor

În Statele Unite, persoanele negre non-hispanice sunt aproape de două ori mai mari decât persoanele albe non-hispanice să dezvolte diabet de tip 2. În timp, această boală poate deteriora rinichii. Principala cauză a insuficienței renale în SUA este boala renală în stadiul final asociate diabetului (ESKD).

diabetul și boala renală asociată APOL1 sunt ambele destul de frecvente, iar un individ le poate dezvolta în mod independent. Condițiile împărtășesc obezitatea ca factor de risc. Poate fi dificil să se stabilească dacă boala renală este legată de diabet sau APOL1.

Un articol de cercetare din 2021 descrie relația variantelor de risc APOL1 cu boala renală diabetică drept „nedumeritoare”. Variantele de risc APOL1 nu par să crească prevalența bolilor renale diabetice. Cu toate acestea, par să accelereze rata de progresie.

ESKD afectează aproximativ 750.000 de oameni din SUA, iar incidența este de trei ori mai mare în rândul oamenilor negri decât în ​​rândul oamenilor albi. Aproximativ 50% dintre cei negri cu ESKD din cauza hipertensiunii arteriale poartă genotipul cu risc ridicat.

sunt de remarcat două fapte. Unul este că doar un număr mic de persoane care poartă variantele de risc dezvoltă ESKD. Celălalt este că nu toate cazurile de ESKD la poporul afro -american sunt asociate cu gena.

Aceste fapte înseamnă că există probabil alți factori de risc semnificativi.

Unii alți factori care pot contribui la disparitățile de rezultat sunt: ​​

  • Statutul socioeconomic
  • rasismul și discriminarea
  • neîncrederea față de Comunitatea https://produsrecenzie.top/ medicală
  • Lipsa accesului la asistență medicală din cauza faptului că nu are o asigurare insuficientă

Persoane care au două variante de risc plus boala renală cronică pierd funcția renală mai repede decât cei care au care au Doar una sau nici o variantă. De asemenea, tinde să apară la o vârstă fragedă, de obicei înainte ca o persoană să aibă 55 de ani.

Nu este clar exact modul în care variantele de evoluție a bolii vitezei.

APOL1 este, de asemenea, asociată cu o scădere mai rapidă a funcției renale la copii și adulți tineri. Acest lucru este valabil în special pentru cei cu:

  • boli renale care afectează micile unități de filtrare ale rinichilor numite Glomeruli
  • Boala celulelor secera
  • HIV

Tratamente vizate

Nu există în prezent terapii care să vizeze activitatea APOL1 legată de boala renală. Cu toate acestea, există o mulțime de cercetări în curs în acest domeniu, iar studiile clinice recente arată o promisiune.

De exemplu, un studiu de fază 1 a evaluat siguranța și tolerabilitatea oligonucleotidei antisens (AZD2373) împotriva APOL1. Studiul a implicat 48 de bărbați sănătoși de strămoși africani. S -a încheiat cu suficiente date pentru a susține dozarea propusă în studiile viitoare. Reacțiile de la locul injecției au limitat testarea unor doze mai mari.

Un studiu de fază 2 a evaluat eficacitatea și siguranța unui inhibitor de molecule mici orale a activității APOL1 (VX-147). Studiul a implicat 16 adulți, toți având FSG -uri asociate cu APOL1. Rezultatele au fost încurajatoare, iar cercetătorii recrutează pentru studiile din faza 2/3.

Un alt proces de fază 2 urmează să înceapă în iunie 2022. Scopul este de a determina dacă un inhibitor Janus Kinase (JAK) numit Baricicib poate reduce albumina în urină. Albumina este o proteină pe care ficatul o face. Albumina ridicată în urină este un semn că rinichii nu funcționează bine.

Participanții la încercare vor fi oameni afro-americani cu FSG-uri asociate APOL1 sau CKD nondiabetic din cauza hipertensiunii arteriale.

Alte domenii de cercetare includ:

  • Antagoniști de interferon
  • Inhibitori direcți ai canalului de potasiu
  • Inhibitori de proteină kinază activată de mitogen

Outlook

CKD este o condiție progresivă.

În prezent, nu există terapii vizate pentru boala renală asociată APOL1. Cu toate acestea, există și alte tratamente care pot ajuta la lent progresia bolii. De menționat este faptul că nu toată lumea progresează spre insuficiență renală.

Pentru cei care experimentează insuficiență renală, opțiunile de tratament pot include dializă sau un transplant de rinichi.

rezumat

Anumite mutații ale genelor APOL1 pot crește riscul de boală renală. De asemenea, pot accelera evoluția bolii. Doar oamenii de coborâre africană moștenesc aceste variante.

Afro -americanii afro -americani au, de asemenea, un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2. De -a lungul timpului, diabetul poate deteriora rinichii.

Variantele cu risc ridicat nu cresc neapărat riscul de boală renală la persoanele afro -americane cu diabet, dar accelerează evoluția bolii.

Cercetătorii nu știu de ce unii purtători de variante dezvoltă boli renale în timp ce alții nu. Diversi factori de mediu, stil de viață și societate pot juca un rol.

În prezent, nu există terapii vizate pentru boala renală asociată APOL1. Cu toate acestea, cercetările în curs sugerează că schimbarea este la orizont.